Lombikunk története

Lombikunk története

Vitaminok és női vizsgálatok összefoglaló

2017. március 28. - SusyT

Kedves lányok! Összefoglalót készítettem nektek a vitaminokról és a javasolt kivizsgálásokról. :)

2-3 hónappal a lombik előtt érdemes elkezdeni az alábbi vitaminokat!

Női vitaminok:

Akinek nincs semmilyen kimutatható problémája, annak bőven elég a D3-vitaminból napi 4.000 NE és mellé Femibion vagy Gavida vagy Elevit, vagy Trimeszter babavitaminok.

Akinek kimutathatóan pajzsmirigy problémája van (TSH, T3, vagy T4, Anti TPO is ki lett vizsgálva), azoknak mindenképpen napi 1 SELENORG vagy egyéb Szelénből 200 egység (+Cink) javasolt és érdemes napi szinten Folsavat vagy Folátot is szedni pluszban a babavitamin és D3-vitamin mellé.

Akinél kimutatható egyéb probléma, pl. Trombózis / vérzékenységi kivizsgáláson kiderült valamilyen mutáció, vagy Immunológiai problémái vannak, azoknak pluszban javasoltak az alábbiak:

Inozitol (folsav), Q10 (400-600 mg) vagy Q-vital (esetleg Myoqinon) – általában az AMH emelésére szokták nőknek javasolni, NAGYON FONTOS: D3-vitamin min. 4.000-6.000 NE (K2 vitaminnal könnyebben szívódik fel), E-vitamin (800 NE méhnyálkahártya vastagítására ajánlott, pluszban érdemes napi 1 dl száraz vörösbor is), D3-vitamin legalább napi 4.000 NE (mivel 100 feletti D-vitamin szintnél épül be az embrió), Omega3 vagy Krill halolaj (a Krillben jóval több összetevő és DHEA is van!!), Folsav helyett azonban jobban tudjuk hasznosítani a FOLÁT-ot, Femibion vagy Gavida vagy Elevit, vagy Trimeszter babavitaminok.

Lombik előtt érdemes pluszban MagneB6 és/vagy B12 vitamin (legjobb a Herbária Vas+folsav, mert a bban van még cink és B12 is). Aki maximalista, annak javaslom pluszban az L-karnitin és L-arginint is.

Lejjebb (a férfi vitaminok után) írok még a nőknek elvégzendő, hasznos vizsgálatokról, amik nagyon lényegesek a lombik indítása előtt, de figyelni kell arra, hogy az utolsó hormonkezelés után legalább 2 hónap elteljen, mert fals eredményeket kaphatunk pl. NK ölősejt vagy HABAB kivizsgálás esetében).

Férfi vitaminok: (spermák javítása céljából)

Selenorg vagy aktív szelén (utóbbiból 200-as), Cink (min. 25 mg), Q10 (napi 400-600 egység) vagy Q-vital (esetleg Myoqinon), E-vitamin 800 NE, C-vitamin RETARD 1.000 NE, D3-vitamin (minimum 4.000 NE), Omega3 vagy Krill halolaj. (A fenti összetevők a drága FER14 és a PROFERTIL férfivitaminok összetevői, csak a Profertil jóval drágább és sokkal kevesebb mennyiség van a fentiekből benne).

Akinek nagyon nagy gond van a spermájával (vagyis már kivizsgálták a DNS fragmentációt és a ROS problémákat is, vagy a HBA tesztnél is volt eltérés), pluszban MACA port is ajánlok (nekünk is az andrológus javasolta a fentieken kívül), illetve itthon is beszerezhető már a Folandrol por (napi 1-2 tasak ajánlott pluszban) ami a folsav pótlásra való, ez is nagyon fontos a férfiaknál.

Aki maximalista, annak javaslom pluszban az L-karnitin és L-arginint is.

Hasznos tanács: A fenti vitaminok jóval olcsóbban megvásárolhatók (orvos által bevizsgáltattam, mind jó minőségűek) a Naturvitamin.hu oldalon, az első vásárlás után (ha regisztráltál a honlapjukon) már havi kuponkódot is kaptok, ami 8-10-12-15% kedvezményre jogosít! (Utolsó információim szerint 12.000 Ft feletti vásárlás esetében ingyenes a kiszállítás!)

NŐKNEK FONTOS INFÓK!! Lényeges mindkét félnek a Kariotípusos meghatározás (genetikai eltérés, hogy az embrió ne legyen hibás, ezt az Istenhegyi Klinikán kell megvizsgáltatni, mindkét fél véréből együttesen állapítják meg, hogy van-e genetikai eltérés, vagy egyéb hiba, ami beteg babát eredményezhet pl. sikeres lombik esetében). Vérzékenységi (trombózis) kivizsgálás elengedhetetlen, mert ha nincs kivizsgálva a lombikra készülő nő, akkor akár ki is lökődhet a beültetett embrió / baba pár hét után. Ha már kiderült a Leiden- vagy MTHFR-mutáció, a lombik előtt vérhigítót kell szúrni (Clexane vagy Fraxiparine), akinél meg még nem volt ez vizsgálva (pl. első lombikra készül) és meg szeretné segíteni a sikerességet napi 1 db Aspirin Protect-tel segítheti a baba megtapadását (van egy olcsóbb változat is a patikákban azonos összetevőkkel) egyébként ezt a legtöbb Kaáliban javasolják is, hogy szedjék a lombikozó nők. De figyelni kell, hogy a tüszők leszívása előtt 1-2 nappal átmenetileg be kell fejezni a gyógyszer szedését, és leszívás után még 1-2 napig nem árt szüneteltetni, nehogy vérzést okozzon, és esetleg gond legyen!!

Akinek NK ölősejt problémája van (az NK ölősejtek megtámadják a beültetett embriókat ezért a Podmaniczky utcai Synlabnál előre bejegyzett keddi vagy csütörtöki napon (amikor végeznek ilyen vizsgálatot) 29.000 Ft-ért érdemes megnézetni a Celluláris immunstátus és NK funkció vizsgálattal a CIKLUS 17-21-IK NAPJÁN, hogy nincs-e ilyen gond? Az eredmény általában kb. 4 hét. Viszont NAGYON LÉNYEGES: AZ UTOLSÓ HORMONKEZELÉSTŐL / LOMBIKTÓL SZÁMÍTOTTAN MINDIMUM 2 HÓNAP TELJEN EL, HOGY NE LEGYEN FALS AZ EREDMÉNY, mert a hormonkezelésektől jóval magasabb értéket mutat az NK vérvétel ilyenkor). Van egy másik, drágább, de sokkal részletesebb kivizsgálás a HABAB (ez egy páros vérvétel, ami tartalmazza az NK funkciót is) a G1 Laborban (Bp. III., Lajos utca) végzik 130.000 Ft-ért (ez a nő és a férfi kivizsgálását együttesen tartalmazza), akinél itt eltérés derült ki, hogy magas a immunreakciója (habituális vetélőknek, vagy párjuk elleni alloimmun problémákkal küzdőknek), fontos a vizsgálat után (ami kb. 4-6 hét) immunológus vagy endokrinológus felkeresése és a lombik előtti egyeztetés, hogy milyen megoldásokat javasol az orvos, hogy ne pusztítsa el a szervezetünk az embriót!! Első körben általában a Medrol / Metypred (vagyis szteroid kúrát ajánlják 50 napig), de sajnos a tapasztalatok alapján kevés esetben szokott ez segíteni és felléphetnek mellékhatások is. Ha nem vált be az első szteroid kezelés, akkor érdemes Smoflipid vagy Intralipid infúziót kérni (beutalóköteles) az orvostól, (súlyos esetben, pl. folyamatosan vetélőknek érdemes Dr. Fülöp Vilmos specialistát felkeresni, aki egyben az IVIG bizottság elnöke is, Ő el tudja intézni az IVIG infúzió beadását és javasolhatja a TB-támogatott kezelést is).

Fontos, hogy a fenti problémák esetében, a lombik előtt és a beültetéskor is kapjatok (Smoflipid / Intralipid vagy IVIG) infúziót, és sikeres lombik esetében általában még 3-4 hónapig kell folytatni 2-3-4 hetente az adott infúzió adását (amit az orvos javasol), hogy ne legyen vetélés és megmaradjon a baba.

Mindenkinek sok sikert kívánok!

Drné H Susanne (Zsu, a BMC-s csoport egyik adminja).

  1. március 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://susyt.blog.hu/api/trackback/id/tr3512376417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása